“Sigarayı Bırakma Günü” kapsamında Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesi (KSBÜ) Sağlık Bilimleri Fakültesinde (SBF) konferans düzenlendi.
Konferansa SBF Dekanı Prof. Dr. Sultan Güçlü, akademik ve idari personel ile öğrenciler ve davetliler katıldı. Eğitim ve sağlık uzmanları konu hakkında görüşlerini bildirdiler.
Prof. Dr. Sultan Güçlü, “Dünya Sağlık Örgütünün verilerine göre; dünyada her gün 22 bin kişi olmak üzere, yılda 8 milyondan fazla kişi tütün ürünü kullanımına bağlı hastalıklar sebebiyle hayatını kaybetmektedir. Bu ölümlerin yaklaşık 65 bini ise pasif içicilik sebebiyle çocuklardır. Tütün ürünleri pasif etkilenim yoluyla, kullanmayanlar için de ölümcül zararlar vermektedir. Elektronik sigara, nargile, ısıtılmış tütün ürünleri gibi tütün ürünlerinin her türlüsü zararlıdır. İçeriğindeki kanserojen maddeler sebebiyle ciddi sağlık sorunlarına sebep olmaktadır ve tütün dumanına maruz kalmanın güvenli bir düzeyi yoktur” diye konuştu.
Örnekler ve istatistiklerle açıkladı
KSBÜ Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Muammer Yılmaz ise, tütün kullanımının ne gibi zararlara sebep olduğunu örnekler ve istatistiklerle açıkladı. Yılmaz, tütün ürünü kullanılan süre ve sıklığın arttıkça kanser riskinin de o denli arttığını, hatta tütün ürünü kullanımının yanı sıra tütün dumanına maruz kalmanın da akciğer kanseri riskini yükselttiğini belirtti.
Atatürk İlköğretim Okulu Rehber Öğretmeni Ahmet İşkal yaptığı konuşmada tütün ürünlerinin zararlarını ve bu ürünleri bıraktıktan sonra vücudumuzda meydana gelen değişimleri sıraladı. En önemli unsurun ise bağımlılık yapıcı maddelere hiç başlamamak olduğunu ifade ederek hayır diyebilmenin önemine vurgu yaptı.
Sigarayı Bırakma Polikliniği Hekimi ve SHM Başkanı Dr. Zehra Uçan da Alo 171 Sigara Bırakma Danışma Hattı’nı ve sigara bırakmak isteyen bireylerle yapılan motivasyonel ve tıbbi görüşmelerin ayrıntılarını anlattı. Tütün ürünlerini kullanan bireylerin bırakma girişiminde bulunmaları için konferansa katılan personelleri teşvik eden Dr. Uçan, polikliniklerde tespit edilen bağımlılık düzeyine göre kişiye özel sigara bırakma planı hazırladıklarını ve bireylerle sürekli iletişim halinde olduklarını belirtti.